Mecsekvidék Egyesület

Pályázatok

2014-2023 Leader Pályázatai

Dokumentumok

Támogatási kérelem benyújtásának alapvető feltétele
(MÁK regisztráció)

A kérelembeadás alapvető feltétele, hogy a pályázó a Magyar Államkincstár rendszerében regisztrációs számmal (régi nevén MVH reg. szám) rendelkezzen.

A korábbi regisztrációs kötelezettség a 2014-2020-as VP pályázati rendszerben sem változott, így a LEADER pályázatok esetében is kötelező elem, nélküle gyakorlatilag nem is lehet támogatási kérelmet benyújtani! Éppen ezért jó tudni, hogy a regisztrációhoz kapcsolódó dokumentumok, ezek kitöltési útmutatója hol is érhető el pontosan!
Az ügyfél-nyilvántartási rendszer a Kincstár és az élelmiszerlánc-felügyeleti szerv (NÉBIH) hatáskörébe tartozó eljárásokban részt vevő ügyfelek azonosítását és törzsadatainak nyilvántartását szolgáló rendszer. Lehetővé teszi mind a Kincstár, mind az élelmiszerlánc-felügyeleti szerv ügyfeleinek egyértelmű azonosítását, valamint jogszabályban meghatározott adatainak naprakész és egységes nyilvántartását, továbbá az egyes ágazati nyilvántartási-, és szakrendszerek alapjául szolgál.
Az ügyfél-nyilvántartási rendszerben beazonosított ügyfél részére a Kincstár egyedi azonosítást szolgáló számot, ügyfél-azonosítót állapít meg.

Jelen állás szerint a MÁK weboldala a kiindulási alap, ahol a site felső menüsorában, a jobb szélen találhatjuk meg az „Ügyfélnyilvántatás” menüt! Kattintsunk erre!
A megjelenő új oldalon egymás alatt több, az ügyfélnyilvántartással kapcsolatos hír olvasható. Ezek közül keressük ki a „Hatályos ügyfél-nyilvántartási nyomtatványok és kitöltési útmutatók” (ez jelenleg a legelső bejegyzés) elnevezésűt! Itt az összes hatályos nyomtatvány és a hozzá tartozó útmutató elérhető, innen kell hát kiválasztani a megfelelőt!

A regisztráció az alábbi linken található nyomtatványok kitöltésével végezhető el:
12/2023. (II. 1.) számú Kincstár Közlemény

Már szinte az összes ügyfél-nyilvántartással kapcsolatos nyomtatvány (pl. nyilvántartásba vétel iránti kérelem) esetében lehetőség van a személyes és postai benyújtás mellet a Kincstár kérelembenyújtó felületén elektronikus úton történő benyújtásra is.

A támogatási kérelmeket elektronikus úton lehet majd benyújtani, melynek feltétele az Ügyfélkapu megléte. Amennyiben a pályázó nem rendelkezik ügyfélkapuval, illetve nem természetes személy, úgy meghatalmazott útján nyújthatja be a támogatási kérelmét.

Ügyfélkapus regisztrációt bármely természetes személy kezdeményezhet.

Amennyiben a pályázót meghatalmazott képviseli a kérelembeadás során, úgy mindkettőjüknek rendelkeznie kell regisztrációs számmal. A meghatalmazás elektronikusan készíthető el, ehhez a pályázónak jelszót kell igényelnie az Államkincstártól.

Támogatási kérelem benyújtó felület elérése

Tisztelt Pályázók!
Többek kérésére összeállítottunk egy segédletet a Támogatási kérelem benyújtó felület elérésével kapcsolatban!
A segédletet innen tudják letölteni!

A pályázati felhíváson kívüli fontos dokumentumok - ÁÚF / Felhasználói kézikönyv - Elektronikus felület használatához és e-kérelem benyújtásához

Az Általános Útmutató a LEADER helyi akciócsoportok által meghirdetett helyi felhívásokhoz c. dokumentum (a továbbiakban: ÁÚF) célja, hogy a meghirdetésre kerülő helyi felhívások tekintetében tájékoztatást nyújtson a támogatást igénylőkre vonatkozó általános feltételekről. Ebben olyan fontos követelmények szerepelnek, mint például az építési beruházások alkalmával kötelezően alkalmazandó komplex, projekt arányos akadálymentesítés. Éppen ezért kérünk minden pályázót, hogy alaposan tekintsék át ezt is a benyújtás előtt!

Az ÁÚF a MÁK honlapjáról ide kattintva tölthető le: ÁÚF

A „Felhasználói kézikönyv – Elektronikus felület használatához és e-kérelem benyújtásához” című dokumentum – nevéhez illően – az elektronikus felületen való eligazodásban segíti a pályázókat.
A felhasználói kézikönyv a MÁK oldalán itt érhető el: Felhasználói kézikönyv

Kötelező tájékoztatás, kötelező nyilvánosság

Már a LEADER pályázatok elkészítésekor fontos azzal tisztában lenni, hogy minden nyertes pályázat esetén milyen kötelező nyilvánossággal, tájékoztatással kapcsolatos előírások vannak. Ezek költségei általában betervezhetők magába a projektköltségvetésbe! Az IH külön dokumentumban foglalta össze az e témakörre vonatkozó előírásokat, követelményeket, mely erre a linkre kattintva érhető el:
VP 2014-2020 Kedvezményezettek Tájékoztatási Kötelezettségei útmutató.

Az IH közreadott egy táblagenerátort is, melynek segítségével webes felületen mi magunk is leszerkeszthetjük táblánkat! A táblagenerátor itt érhető el: Táblagenerátor.

30/2021. (V. 5.) számú Kincstár Közlemény "a Vidékfejlesztési Program keretében nyújtandó támogatás igénybevétele iránti kifizetési igényléssel kapcsolatos általános tájékoztatásról"

A MÁK hivatalos weboldalán elérhető a 30/2021. (V.5.) számú közlemény, mely a pályázók számára ad tájékoztatást a kifizetési kérelmek ügyintézésével kapcsolatban! Ajánljuk ezt mindenkinek a figyelmébe, akik bármiféle VP – akár LEADER – támogatással kívánnak elszámolni a MÁK felé!
A közlemény itt érhető el: 30/2021 (V.5.) Kincstári Közlemény és mellékletei

Hiánypótláshoz szükséges formanyomtatványok

A LEADER programhoz kapcsolódóan beérkezett támogatási kérelmek ügyintézésének segítése érdekében az alábbi, hiánypótláshoz kapcsolódó formanyomtatványok érhetőek el a Magyar Államkincstár Mezőgazdaság és Vidékfejlesztés honlapján az Alkalmazások/LEADER helyi felhívások menüpont alatt https://www.mvh.allamkincstar.gov.hu/leader-helyi-felhivasok:

  • az „Árajánlat űrlap hiánypótláshoz.pdf” elnevezésű dokumentum, mely a hiánypótlás során az árajánlatos tételek felvezetésére,
  • a „TK_Hianypotlaskor_hasznalando_ENGY_tetelek_import_segedlet.xlsm” elnevezésű excel táblázat, mely az ÉNGY-s tételek rögzítésére szolgál.

A támogatást igénylők részére küldött hiánypótlásra felszólító levelekben a fenti formanyomtatványokra hivatkozunk.

Hiánypótlások benyújtásának módja

A hiánypótlási felszólításokkal kapcsolatban többen érdeklődtek, hogyan lehetséges a kért dokumentumok elektronikus rögzítése. Ehhez kapcsolódóan készült egy jól használható, lépésről-lépésre segítséget nyújtó segédletet.
Bármilyen, a hiánypótláshoz kapcsolódó kérdésükben állunk szíves rendelkezésükre.
A segédletet innen töltheti le!

Letölthető segédletek, formanyomtatványok, hivatkozások nyertes LEADER pályázatokhoz