Mecsekvidék Egyesület

Szakmai találkozó Zala és Vas megyében

A Mecsekvidék Helyi Közösség Egyesület elnöksége, munkaszervezete négy Zala és Vas megyei LEADER helyi akciócsoportnál tett látogatást 2023. szeptember 28-29-én.

A tanulmányút célja a  Vasi Hegyhát-Rábamente, Zala Termál Völgye, Hévíz-Balaton Zalai Dombhátak, Göcsej-Zalamente,    Leader HACS-ok  területéhez tartozó településeken megvalósult projektekjeinek, kiemelten a Pannon helyi termék -védjegy szakmai hátterének , illetve a helyi piacok működése és helyi értéktárak formáinak megismerése volt. 

Az út első állomása Zalaszentlászló volt, ahol a Zsankó család nyitott portájának voltunk vendégei.

 Fő tevékenysége a gazdaságuknak, a hagyományos sertéstartás és feldolgozás, falusi életmódhoz kapcsolódó élményszolgáltatással kiegészülve. Tanúi lehettünk a szívélyes, zalai vendéglátásnak és „boldog” állattartásnak is.

Oszkón a Pannon helyi termék védjegyrendszer szakmai hátteréről tájékozódtunk és  megtudtuk, hogy lehetőség nyílik a jövőben a  Helyben vagyunk- véd-, és termékjelölő-, rendszerhez is a  közeljövőben csatlakozni. Ezt a lehetőséget nekünk is érdemes lesz mérlegelni, hogy régiós-, illetve országos rendszer mennyire segíti a térségünkben működő helyi termelőket és falusi vendéglátókat.

Másnap Zalaszentgyörgyön egy láthatóan  élettel teli tájházban  a Göcsej-Zalamente LEADER egyesület   egy előadás keretében számolt be  az elmúlt években végzett értékmentő munkájáról. A digitiális értéktár létrehozása olyan távlatokat nyitott az értékmentésben, amely számunkra is  példa lehet, hisz a Mecsekvidéken is számos település bír  tárgyi, természeti és szellemi értékkel.

A tartalmas napot a Gyenesdiáson zártuk, ahol Magyarország első termelői piaca működik. Sajátos bevásárlóközösséget működtet az ottani egyesület, ezzel is segítve a termelőket. Havonta egyszer bevásárlónapot tartanak, amelyet előrendeléssel is kiegészítenek, a www. szezonkosar.hu weboldalon keresztül.

A tartalmas két nap sok-sok új információt, illetve megerősítést hozott a látogatók számára.

A zalai és vasi szomszédolás nem csupán a táj szépségében, helyi ízekben, hanem értékes tapasztalatokban is gazdag volt.

A szakmai útról további képeket a Galéria/HACS menüpontban talál!