Mecsekvidék Egyesület

PROJEKTJEINK

Helytörténeti gyűjtemények

A Pécsi Kistérségi Fejlesztő Egyesület célja a térség szereplői munkájának koordinálása, együttműködésének előmozdítása és ahol szükséges egyedi projektek megvalósítása a térség fejlesztésének érdekében. A hagyományok, értékek megőrzését mindig is fontosnak tartották az egyesület tagjai, így a LEADER HACS programozás során törekedünk ennek megjelenítésére.

A pécsi kistérség területén létrejött Mecsekvidék Helyi Akciócsoport 2009-es programjában Helyi történelmi, tárgyi emlékek  bemutatása megnevezéssel célterületet határolt le. A Pécsi Kistérségi Fejlesztő Egyesület pályázatot nyújtott be „Helytörténeti gyűjtemények a Pécsi Kistérségben” címmel, amely a településeken található helytörténeti gyűjtemények katalogizálását, bemutathatóvá tételét célozza meg.

A pályázatban 8 településen (Áta, Bakonya, Cserkút, Görcsöny, Kisherend, Pogány, Szalánta, Szőkéd) került katalogizálásra, tisztításra (restaurálásra) a meglévő néprajzi anyag. Kiállítások keretében ezek bemutatásra kerültek, valamint további 4 településsel (Abaliget, Kővágószőlős, Ócsárd, Orfű) együtt közös kiadványban jelentek meg a gyűjtemények.

Megújult Helytörténeti Gyűjtemények a Pécsi Kistérségben című kiadvány: Letöltés

A pályázat kidolgozója Baka Sára volt. A pályázat megvalósításában segítséget nyújtottak a HACS munkaszervezetének tagjai, pénzügyi segítséget a Pécsi Többcélú Agglomerációs Társulástól kapott a pályázó. A gyűjtemények feldolgozását szakmailag Begovácz Rózsa segítette tanácsaival.

Minden helyszínen külön kisfilm készült a gyűjteményekről, melyeket Youtube csatornánkon tudnak megtekinteni.

Youtube csatornánkat itt tekinthetik meg:
Mecsekvidék Egyesület