Nemzeti Fejlesztéspolitikai fórum 2011

2011 június 14-én, a lajosmizsei Geréby kúriában rendezték meg az MNVH Nemzeti Fejlesztéspolitikai Fórumát. Az esemény fő témái a generációváltás, a területfejlesztés jövője és az ÚMVP félidei értékelése voltak.

Dr. Mezőszentgyörgy Dávid megnyitóját követően az eladók sorát V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár kezdte, aki kiemelte, hogy a vidéki életben innovatív megoldásokra, szoros együttműködésre van szükség. Csatári Bálint az MNVH elnöke a vidéki hálózat rendszerének átszervezéséről, Dr. Nyikos Györgyi fejlesztési ügyekért felelős helyettes államtitkár a jelenlegi a 2014 utáni időszak fejlesztési politikáról beszélt. A folytatásban az ÚMVP félidei értékelését és az agrárium generációváltásának kérdéseit járták körbe a rendezvényen előadó szakemberek. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy az ÚMVP csak részben érte el a kívánt hatást, az ügyintézés lassú, bonyolult, bürokratikus, így e téren gyökeres változtatásokra lesz szükség a rendszer javítása érdekében. Súlyos probléma a hazai agrártársadalom rohamos öregedése. A fiatalokat nehéz bevonni a mezőgazdaságba, ezért az államnak alkotnia kell támogatási programokat, agrár-életpálya modelleket; befolyásolnia kell a termelési, kereskedelmi struktúrát, segítenie kell a fiatalok termelőterülethez való jutását, meg kell határoznia az állami földtulajdon hasznosításának módjait.

A nap végén Finta István az MTA RKK szakértje foglalta össze röviden a fórumon elhangzottakat, és a résztvevőknek lehetőségük volt kérdéseket feltenni, véleményt nyilvánítani az előadásokkal kapcsolatban.

Pécs, 2011-06-16

Vanyúr Arnold

Területi referens

Mecsekvidék Helyi Közösség Egyesület