Abaliget

 

 

Települési alapadatok

 

Település megnevezése: Abaliget

Polgármester:  Kisfali János LászlĂł

Jegyző: Dr. Kóbor Gyula

Népességszám: 670

Települési önkormányzat elérhetősége: 72-598-001

CĂ­m: 7678, Abaliget, Kossuth L.u.87.

E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

HonlapcĂ­m: www.abaliget.hu

Abaliget_cmere

 

 

 

Bemutatkozás

 
 
 

 

Pécstől északnyugatra, Orfűtől nyugat-délnyugatra, Okorvölgytől keletre található. A környék természetvédelmi terület. Megközelíthető a Budapest–Dombóvár–Pécs-vasútvonalon – az állomás kb. 3,5 km-re van a falutól.

Jelenleg 670 lakosú falu lélekszáma annak ellenére stagnál, hogy egyre szaporodnak a holland, német és a Pécsről kiköltöző telektulajdonosok. Az önkormányzat 30-40 házhely kialakítását tervezi, de ezek közművesítését önerőből nem tudja megoldani.

A községnek iskolája, óvodája, teleháza, és az időseket gondozó otthona van.

A kicsit sajátos vendégjárás, már áprilistól beindul, és késő őszig tart. Nem csak a szép és csendes környezet, a cseppkőbarlang, csónakázó tó, a denevér múzeum, vagy a házias ételeiről híres kis étterem vonzza a látogatókat, hanem gazdag programokkal is várják az ide látogatókat.

Abaliget turisztikai nevezetessége az Abaligeti-barlang, más néven Paplika 1768 óta ismert. Mattenheim József abaligeti molnár fedezte fel. Vezetővel látogatható része kb. 500 m. Szép cseppkőképződmények láthatók itt. A barlang egyik termében padokat helyeztek el azok számára, akik légzőszervi megbetegedésük gyógyítása céljából érkeznek ide. 1967-től védett cseppköves forrásbarlang. A környéke természetvédelmi terület. Ez az egyetlen kiépített, látogatható cseppkő-barlang a Dél-Dunántúlon. Kirándulók célpontja a közeli Képespuszta.

Abaligetet kelta eredetű településnek tartják, de a barlangban talált bemosott tárgyak, állatcsontok és a velük azonos jellegű, külszínen talált használati eszközök együtt bizonyítják, hogy már a történelem előtti időkben lakott ember, ha nem is a barlangban, de az Abaligeti-barlang közvetlen környékén.

A falut az Aba nemzetség alapította a 11. században. Nevének előtagja – Aba – bolgár-török eredetű „atya” jelentésű személynév és ősi magyar nemzetségnév. Utótagja – liget – a „kisebb erdő” jelentésű szóból ered. Az írásos emlékekben 1332-ben bukkant fel először „Abaligethe” neve.

 

Forrás:

http://www.abaliget.hu

http://hu.wikipedia.org/wiki/Abaliget

http://www.pecsikisterseg.hu/index.php?p=telepulesek&tid=1&m=alapadatok