Bakonya

 

Telep√ľl√©si alapadatok

 

Telep√ľl√©s megnevez√©se: Bakonya

Polg√°rmester: Varga Istv√°n Csaba

JegyzŇĎ: Dr. Jocskov Annam√°ria

Népességszám: 389

Telep√ľl√©si √∂nkorm√°nyzat el√©rhetŇĎs√©ge: 72/564-064

C√≠m: 7675 Bakonya, FŇĎ u. 19.

E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 

bakonya_cimer

 

 

 

Bemutatkoz√°s

 
 
 

 

Bakonya P√©cstŇĎl 13 km-re a Nyugat - Mecsekben fekvŇĎ kis hegyi telep√ľl√©s. Megk√∂zel√≠thetŇĎ P√©csrŇĎl a 6-os sz√°m√ļ fŇĎ√ļton, majd bek√∂tŇĎ√ļton KŇĎv√°g√≥szŇĎlŇĎs√∂n √°thaladva a Hetvehelyi √ļtr√≥l, vagy KŇĎv√°g√≥t√∂tt√∂s√∂n √°thaladva az √ľzemi √ļton. √Čghajlat√°ra a m√©rs√©kelten meleg ny√°r, az enyhe t√©l jellemzŇĎ. Bakonya k√∂zel 400 fŇĎs lakoss√°g√°val a megye kistelep√ľl√©sei k√∂z√© sorolhat√≥. A k√∂zs√©g infrastruktur√°lis ell√°totts√°ga a k√∂zelm√ļlt erŇĎfesz√≠t√©seinek k√∂sz√∂nhetŇĎen kiemelkedŇĎ. Bakonya vonzerej√©t a t√°j, a Mecsek jelenti. A falu alatt festŇĎi k√∂rnyezetben k√©t halast√≥ fekszik. A Mecsek l√°bai alatt elfekvŇĎ kis telep√ľl√©s a maga nyugalm√°val igazi kikapcsol√≥d√°st jelent a pihenni v√°gy√≥knak. A k√∂zs√©gben lehetŇĎs√©g van a falusi turizmus keret√©n bel√ľl csal√°dokn√°l pihenni. √Črdekes l√°tnival√≥kat k√≠n√°l a Falum√ļzeum √©s a V√∂r√∂s Vince eml√©kszoba t√°rlatai. 

A falu hat√°r√°ban tal√°lhat√≥ golfp√°lya, k√∂zel fekszik a Mecsek √©szaki oldal√°n elter√ľlŇĎ Abaliget, OrfŇĪ, valamint Magyarhertelend term√°lvizes strandja, melyek a t√©rs√©g kiemelkedŇĎ turisztikai c√©lpontjai. A k√∂rny√©k k√∂zkedvelt kir√°ndul√≥helye a Bab√°s szerk√∂vek, illetve a Jakabhegy, ahol az extr√©m sportot kedvelŇĎ paplanernyŇĎs√∂k is ugr√≥b√°zisra leltek.  

Bakonya h√≠res ŇĎsi, √Ārp√°dkori templom√°r√≥l, melyet Szent Gy√∂rgy tisztelet√©re emeltek. A XIII. sz√°zadi eredetŇĪ, g√≥tikus jegyeket is mutat√≥ templomot a XVIII. sz√°zadban barokk st√≠lusban √°talak√≠tott√°k, a torony a XIX. sz√°zadban k√©sz√ľlt. A mŇĪeml√©ki v√©detts√©g alatt √°ll√≥ templom belsŇĎ berendez√©se is figyelemre m√©lt√≥: a kŇĎ szenteltv√≠ztart√≥ a XIII. sz√°zadban k√©sz√ľlt kora g√≥tikus st√≠lusban; a fŇĎ- √©s mell√©kolt√°r, az orgona, a sz√≥sz√©k XVIII. sz√°zadi, barokk st√≠lus√ļ. L√°thatunk itt XIII-XV. sz√°zadi falt√∂red√©keket is. Az 1972-74 k√∂z√∂tti restaur√°l√°s alkalm√°val eredeti rom√°nkori ablakok √©s fresk√≥r√©szeltek ker√ľltek elŇĎ. A k√∂zs√©g k√°poln√°j√°t 1807-ben emelt√©k P√°duai Szent Antal tisztelet√©re. A r√≥mai katolikus templomhoz tartoz√≥ pl√©b√°nia a XVIII. sz√°zadban √©p√ľlt, barokk st√≠lusban. 

A r√©g√©szeti felt√°r√°sok a telep√ľl√©sen √©s k√∂rnyezet√©ben √ļjkŇĎkori, bronzkori, kelta, r√≥mai-kori √©s honfoglal√°s korabeli leletekre bukkantak. A telep√ľl√©s neve √≠rott forr√°sban elŇĎsz√∂r 1235-ben fordult elŇĎ Bakonya alakban. Az 1950-es √©vekben megkezdett ur√°nb√°ny√°szat √°talak√≠totta a mezŇĎgazdas√°gi jellegŇĪ telep√ľl√©s arculat√°t √©s az itt √©lŇĎk √©let√©t. A b√°ny√°szati tev√©kenys√©g felhagy√°sa jelentŇĎs gazdas√°gi √©s t√°rsadalmi fesz√ľlts√©get okozott a telep√ľl√©sen, amelynek felold√°sa napjaink egyik feladata.

 

Forr√°s:

http://hu.wikipedia.org/wiki/Bakonya

http://www.pecsikisterseg.hu/index.php?p=telepulesek&tid=4&m=alapadatok