Cserkút

 

Települési alapadatok

 

Település megnevezése: Cserkút

Polgármester: Hagenthurn József

Jegyző: Dr. Jocskov Annamária

Népességszám: 543

Települési önkormányzat elérhetősége: 72/374-680

Cím: 7673. Cserkút, Alkotmány u. 8.

Fax: 72/374-680

E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Honlapcím: www.cserkut.hu

 

 

 

cserkut_cimer

 

 

 

Bemutatkozás

 
 
 

 

Csendes hegyi falu, Baranya megye közepén, Pécstől Ny-i irányban, a város határától mintegy 5 km-es távolságban a Jakab-hegy lábánál található Cserkút. A községet Pécs felől a 6-os úton Szigetvár irányában közlekedve a 204-205 km között jobbra, a hegy felé leágazó aszfaltos erdei úton, a kőbánya mellett ívelő Batvölgyi úton érhetjük el. Tömegközlekedési megközelítése Pécsről lehetséges, kővágószőlősi vagy bakonyai járatokkal.

 

Cserkút, Baranya megye egyik gyöngyszeme. Cserkút és környéke ősidők óta lakott hely volt, a felszínre került régészeti leltek is bizonyítják, hogy már a kora vaskorban is éltek itt emberek, s a római korban számos villa épült itt.

A község nevea levéltári forrásokban több féle alakban fordul elő: Cherkutt, Cherkutth, Tserdkugh, Cserkuth és Cserkút. Ez a változatosság a falu sok évszázados múltjára utal.
Az első úrbéri felmérés szerint nevét a község déli részén lévő cser bokroktól borított dombok tövében fekvő vörös sziklák közül előtörő /egyesek szerint Csar-ra, mások szerint Cser-re keresztelt/forrástól nyerte. Ez a forrás fontos szerepet játszott a falu életében.

 

Nevezetessége Fazsindelyes katolikus temploma - 1270 és 1290 között épült, román stílusban. Homlokzatán restaurált falfestmények és Prokop Péter alkotásai láthatók. Főhomlokzata délen volt, ezt jelzi a bejárati kapu és a fölötte lévő 3 kis ablak. A 14. században tornyot építettek hozzá. A hajó északi falán freskómaradványok láthatók. Felül az apostolok sorakoznak, akik a három királyokat követik Jézus köszöntésére. Alul a szenvedő Krisztus látható és Szent Mihály, aki kardot és mérleget tart. Így helyezi mérlegere az eléje érkező holtak lelkeit. Ettől jobbra áll Szent Miklós. Ezek a festmények a 13. században készülhettek. A Szent Györgyöt ábrázoló freskó a diadalív déli oldalán látható. Ez 1335-ben készült. A belső oldalon az év hónapjaira jellemző tevékenységek láthatók. Ezek a 15. században készültek. Az egykori festmények tűzvész miatt pusztultak el. Az oltárt Ferenczy Károly tervezte. Emögött van a Keresztelő Szent Jánost ábrázoló oltárkép. Itt van még Prokop Péter festőművész Kálvária-képe. A stációsorozatot is ő festette.

 

Forrás:

http://www.cserkut.hu

http://hu.wikipedia.org/wiki/Cserkút

http://www.pecsikisterseg.hu/index.php?p=telepulesek&tid=9&m=alapadatok