Egerág

 

Települési alapadatok

 

Település megnevezése: Egerág 

Polgármester: Hegyi Győző 

Jegyző: Dr. Korossy Ildikó 

Népességszám: 1009 

Települési önkormányzat elérhetősége: 72/376-885

Cím: 7763 Egerág, Szabadság tér 1. 

Fax: 72/586-003

E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.  

Honlapcím: www.egerag.hu 

 

egerag

 

 

 

Bemutatkozás

 
 
 

 

A történészek adatai szerint Egerág területén már a rézkorban is éltek emberek. Az un. Balatoni csoport tagjainak nyomait, tábortüzük, eszközeik maradványait megtalálták. A római korban a jelenlegi falu határában lévő Rögződ völgyben, a Kóka patak partján egy villa maradványait, épen maradt falait, légfűtési rendszerét fedezték fel, mely teljes feltárására pénzhiány miatt nem került sor. Az avar kor két teljesen ép téglasírt hagyott ránk, melyben Fausta Császárnő pénzérméjét, ruhadíszeket, övcsatokat találtak. 1333-ban a baranyai főesperesség részeként említik a településünket, ahol működő plébániájáról tesznek említést. Ezt a pápai tizedjegyzék is megerősíti. 1542-ben a pécsi püspök birtokaként tartják nyílván, ahol 10 adózó család lakik.

 

 A török hódoltság korában - mivel Egerág távol esik az országos útvonalaktól - lélekszáma gyarapodik. Zrínyi, Frangepán, Nádasdy birtok, de a pécsi Olajbég is uralja egy időben a falut. Külön érdekesség, - írásos emlékek alapján, nyomon lehet követni - hogy a Nyúl család túlélte a törökkort, sőt napjainkban is élnek ilyen vezetéknevű családok a faluban. 1703-ban Egerágon ismét önálló plébánia létesül, majd 1730-ban római katolikus elemi iskolát alapítanak a községben. A falu életében jelentős eseménynek számított, hogy 1769-ben új templom építése kezdődött, melyet 1774-ben Sarlós Boldogasszony napján szenteltek fel. 

 

Középkori írásokban „hagyományosan magyar" településként említik. Egerág napjainkban körjegyzőségi székhely. Lakosainak döntő többsége Pécsett vállal munkát.

 

A település körzeti általános iskolája, óvodája, körjegyzősége, művelődési háza, tele háza, futballcsapata, hagyományőrző néptánccsoportja, nyugdíjas énekkara és az Egerági Fiatalok Egyesülete sejteti, hogy minden érdeklődő tartalmasan el tudja tölteni szabadidejét. A település nyugalmáról a polgárőr szervezet gondoskodik.

 

 

 

Szervesen bekapcsolódik tágabb Baranya megye kulturális rendezvényeinek szervezésébe.

 

 

 

Minden évben otthont ad a határon túli magyarok fesztiváljának. A község vendégszerető lakossága szívesen látja az Egerágra érkezőket, megismertetik vendégeikkel ételeiket, italaikat, hagyományaikat.

 

 

 

A falu gyönyörű környezete vonzó a természetet, vadászatot kedvelők körében.

 

Forrás:

www.egerag.hu

www.pecsikisterseg.hu

http://hu.wikipedia.org/wiki/Egerág