Bosta

 

 

 

Települési alapadatok

 

 

 

 

TelepĂĽlĂ©s megnevezĂ©se: Bosta 

Polgármester: Németh Tamás

Jegyző: Nádoriné dr. Rohi Éva

NĂ©pessĂ©gszám: 142 

TelepĂĽlĂ©si önkormányzat elĂ©rhetĹ‘sĂ©ge: 72-524-900 

Cím: 7811 Bosta, Kodály Z. u. 34/a.

E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


 

 

bosta

 

 

 

Bemutatkozás

 
 
 

 

Bosta község Baranya megye aprófalvai között is a legkisebbek közé tartozik. Északról a 14 km-re lévő Pécs városa határolja, nyugati szomszédja Szilvás község, keleti Szalánta, délről pedig Garé van a legközelebb.

A Mecsek-Villányi hegység közötti dombvidék része, melyen az északról dél felé haladó Bosta patak folyik át. Maga a falu egy kis völgykatlanban fekszik. A község Pécshez és Siklóshoz autóbusszal kapcsolódik, naponta több buszjárat teszi lehetővé, hogy nagyobb településekre utazzanak az itteniek.

A legrégibb írásos emlékek szerint Bosta neve 1192-ben tűnik fel, mint község Szilvás határában. A falu védőszentje Szent Vendel az állatok pásztora. Bostán a legnagyobb ünnep október 20-án Vendel napján volt. Ilyenkor be nem fogta senki a lovát, mert annyira tisztelték ez a napot. Bosta legszebb látványossága a harangláb. 1937-ben szentelték fel a benne lévő két haranggal együtt. A nagyobb átmérője 77,8 cm, a kisebbé 38 cm. A harangok érdekessége gyönyörű hangjuk mellett, hogy mindkettőn megtalálható Szent Vendel képmása.

Forrás: www.pecsikisterseg.hu

http://hu.wikipedia.org/wiki/Bosta